top of page

ÉLETMŰDÍJ 2016

Az egyesület által évente kiadott díjat, (amely egy ezüst medál az egyesület logójával gravírozva, valamint szerény 20 ezer Ft,) az idén dr. Györgyi Erzsébet múzeológus vehette át.


A Néprajzi Múzeum egykori munkatársa több, mint 20 éve vezeti sikeresen a Kiss Áron Magyar Játék Társaságot. Mindennapjait szinte teljesen kitölti a társaság célkitűzéseinek megvalósítása, ügyeinek intézése, nagyszerű programok szervezése.


„Mindenki Erzsikéje”, nevezhetjük őt így is, mert összefogja, felkarolja a játék ügyéért lelkesedők táborát, a baba és mackókészítőket, a „Homo ludens” –eket. Fáradozik játékmúzeum létrejötte érdekében, játék magángyűjtemények, hagyatékok sorsának méltó elhelyezésén. Fáradhatatlanul szervez. Minden gondolata a játék „ügy” körül forog, azon dolgozik, hogy a játék témája méltó megítélést kapjon mind társadalmilag mind szakmailag. Terveinek megvalósítására folyamatosan írja a pályázatokat, így tudja előteremteni a forrását az általa szervezett rendezvényeknek. Konferenciákat, kiállításokat szervez. A konferenciák közül kiemelkedik a 2014 -ben 27 előadással a „Játék királyi út” , valamint 2015-ben a II. Budapesti Babakiállítás záró programjaként a „Babával játszástól a női élet kiteljesedéséig”. 2001 óta évente együttműködik a Visegrádi Mátyás Király Múzeummal a Történelmi Bábukiállítás létrehozásában. Elérte, hogy az ezen alkotásokból válogatott anyagot bemutatták Szlovákia 7 városában, jelenleg pedig a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban tekinthetik meg a látogatók. 2012 óta szervezi a Játéktársaság Orlay utcai székhelyén a rendszeres alkotói és gyűjtői baba és játékkiállításokat és alkotói műhelyek bemutatkozását. 2002 óta a Társaság élén ő karolta fel a Róza-baba programot, általa vált lehetővé, hogy a Zorkóczy Éva kezdeményezésére elindult felzárkóztatás a népviseletes babakészítők számára elérhető legyen.


Erzsike tevékenységének sikeres mozzanatait hosszan lehetne sorolni, ezen írás azonban csak a hazai babakészítés, gyűjtés területén tett munkásságát emeli ki. A babákkal kapcsolatosan életünk szinte összefonódott az elmúlt húsz esztendő során. Nem múlt el olyan év, amikor ne együtt dolgoztunk volna a babakiállítás sikeréért. Ezért, amikor őt méltatom, kicsit ennek a rendezvénynek a történetét is fel kell elevenítenem.


Az első babakiállítást a győri Zichy-palotában 1997- ben szerveztem a Családi Intézet munkatársaival együtt. Csodálatosnak tartom, hogy, amikor az ötletem megvalósításán dolgoztam, mennyi budapesti szakember állt mellém. A kecskeméti Szórakaténusz Játék Múzeum és Műhely akkori igazgatója, dr. Kriston Vizi József, Tészabó Júlia egyetemi tanár, dr. Moskovszky Éva kultúrtörténész, aki már nincs közöttünk, a budapesti Babaklub elnöke, dr. Simon Gáborné mellett dr. Györgyi Erzsébet segítettek, hogy színvonalas, szakmailag is jelentős programként . Erzsike volt az, aki tudásával, tapasztalataival a legtöbbet tett azért, hogy immár húsz éve rendszeresen sor kerülhet kis hazánkban a babakészítők, gyűjtők, babát szeretők ünnepére.


Egészen a 2000-es évek közepéig az volt a gyakorlat Győrött, hogy a versenyre beküldött alkotások kiállítása mellett tudományos konferencia segítette az ismeretek bővítését. A győri Családi Intézet és a Kiss Áron Magyar Játék Társaság együttműködésének eredményeként éveken keresztül mindig egy egész napon át tartott az előadások sora, ahol a baba, a babával való foglalatosság pszichológiai, pedagógiai elemzése mellett a történelmi és népviseletek autentikus elkészítéséhez szükséges ismeretek, az új technikai ismereteket bemutató gyakorlati foglalkozások tették tartalmassá. A konferencia előadóinak kiválasztásában meghatározó szerepe volt Erzsikének. Ő a szakmai múltja következtében kapcsolatban állott a baba kultúrtörténeti megközelítését kutató szakemberekkel, így mindig sikerült olyan előadókat meghívni, akik felkeltették a hallgatók érdeklődését.


A gazdasági válság vetett véget a konferenciáknak, már csak egy-két előadás színesítette a babakiállítást a Győrbe sereglett babakészítők találkozásán. 2015-ben a Játéktársaság égisze alatt itt Budapesten került sor a konferenciára, Erzsike szervezésében. Az ő fáradozásainak is köszönhető, hogy a Magyar Babarátok Egyesülete és a Kiss Áron Magyar Játék Társaság közös munkájának eredményeként ugyancsak 2015-ben a magyar művészek fellegvárában, a Pesti Vigadóban először mutatkozhattak be a magyar babakészítők Budapesten, a „ Magyar Művészbabák” című válogatott babák kiállításán.

Erzsike egyesületünk elnökségi tagja, s az Országos Baba és Mackókészítési Versenyeken zsűrizi a játékbabákat, sőt javaslatára az Országos Versenykategóriáit bővítettük a Játékbaba kategóriával.


Az egyesület minden tagja nevében köszönetet mondok, és jó egészséget kívánok!


Keglovich Ferencné





Archív
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page