top of page

Elhunyt Wiedra Berzsenyi Mónika


Szomorú szívvel tudatom, mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy


Wiedra Berzsenyi Mónika

textilbaba készítő


2015. március 7-én, életének 90. évében, hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt.


Budapesten született, 1956 óta élt Münchenben. A babakészítés nyugdíjas éveinek öröme lett, az 1980-as évek végétől töltötte ki mindennapjait. Varrónőként ismerte az anyagokat, a szabás-varrás fortélyait, s segítette a babák elkészítésében. Elsősorban a divattörténet vonzotta, a különböző korstílusok öltözeteit készítette el kb. 40 cm-es textilbabákra. A részletekre is alaposan odafigyelt, minden apró kiegészítő a babák arcait modellírozta, így váltak a kereskedelmi forgalomban kapható arcformák egyedivé kezei alatt.


Jelentős szerepet töltött be a győri babakiállítás elindításában. Tudását szívesen adta át az érdeklődőknek, rendszeresen tartott kurzusokat, ahol az arcfestést, a parókakészítést, a cipők, ruhák, kalapok készítését tanította. Nemcsak babái, hanem magával ragadó egyénisége is a babakiállítások és konferenciák egyik meghatározó alakjává tették.


Alkotásait önálló kiállításain az ország különböző városaiban 1999-ig láthatta a közönség, majd a babáit Győr városának ajándékozta.


Az Országos Babakészítési versenyeken rendszeresen kiemelkedő eredményt ért el, a Magyar Bababarátok Egyesülete életművéért ezüst emlékéremmel tüntette ki.

2014-ben Győr város ezüst emlékérmet adományozott számára.


Emlékét kegyelettel megőrizzük.


Keglovich Ferencné






Archív
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page